WYDARZENIA

Zakończenie Roku Szkolnego 2016/2017

22 czerwca „Pszczółki” oraz kilkoro dzieci z gr. „Zajączki” wzięły udział w uroczystym Zakończeniu Roku Szkolnego. Przedszkolaki przepięknie zaprezentowały program artystyczny, zatańczyły „Poloneza”, a także złożyły podziękowania pani dyrektor, nauczycielkom, wszystkim pracownikom przedszkola oraz rodzicom za kilka lat wspaniałej współpracy. Pani dyrektor, zgodnie z tradycją naszej placówki przyznała rodzicom honorowe tytuły „Przyjaciela Przedszkola”, a absolwentom wręczyła pamiątkowe dyplomy, książki oraz zdjęcia. Nie zabrakło uścisków, łez wzruszenia, a także miłych rozmów przy słodkim poczęstunku. Przyszłym uczniom życzymy wielu sukcesów w kolejnym etapie edukacyjnym.

Wycieczka do Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej

28 czerwca dzieci z gr. V „Pszczółki” wybrały się na ostatnią wspólną wycieczkę do Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej Nr 4 KM PSP w Białymstoku. Starszaki dokładnie zwiedziły budynek i Straży Pożarnej, poznały pracę strażaka i jego strój oraz ekwipunek. Przedszkolaki miały okazję wsiąść do wozu strażackiego i zobaczyć, co znajduje się na jego wyposażeniu. Na koniec „Pszczółki” uczestniczyły w zajęciach w sali edukacyjnej „Ognik”. Utrwaliły tam wiadomości na temat numerów alarmowych oraz prawidłowego zgłaszania wypadku. Wykonały też praktyczne ćwiczenia w rozpoznawaniu źródła dymu.

Spotkanie z oboistą - Panem Piotrem Grądzkim

Muzyka rozwija aktywną i twórczą wyobraźnię człowieka. Wzbogaca jego osobowość.

Let’s read in English 10: „The Very Busy Spider

Realizację programu czytelniczego „Let’s read in English” w grupie „Pszczółek” zakończyła książeczka „The Very Busy Spider” Erica Carle’a. Jest to opowieść o bardzo pracowitym pająku, który był tak zajęty tkaniem sieci, że nie zauważał zapraszających go do zabawy innych zwierząt. Starszaki poznając przygody pajączka, zauważyły, że zwierzęta wydają inne odgłosy w wersji polskiej, a inne w wersji angielskiej. Chętnie grały w grę „Insey Winsey Spider”, a na koniec wykonały własne pajączki z dłoni maczanych w farbie plakatowej.

Dzień Dziecka z Mechaniakiem: „Pszczółki”

Dzień Dziecka w naszym przedszkolu od wielu lat obchodzony jest hucznie i na wiele sposobów. Coroczną tradycją jest też impreza organizowana przez zaprzyjaźniony z naszą placówką Zespół Szkół Mechanicznych. W tym roku Dzień Dziecka z Mechaniakiem odbył się pod hasłem: W świecie zwierząt”. Przedszkolaki przebrane za swoje ulubione zwierzątka wzięły udział w atrakcjach przygotowanych przez nauczycieli oraz starszych kolegów. Oto relacja „Pszczółek”.

Dzień Dziecka w przedszkolu – „Pszczółki”

W Dzień Dziecka w naszym przedszkolu odbyła się dyskoteka na świeżym powietrzu oraz pokaz mody i fryzur letnich. Oto, jak bawiły się „Pszczółki”.

RODZINNE POTYCZKI SPORTOWE

Mali badacze przyrody” - podsumowanie zajęć w ramach koła przyrodniczo-badawczego

W roku szkolnym 2016/2017 prowadzone były zajęcia z koła przyrodniczo-badawczego w ramach realizacji programu „Mali badacze przyrody”.  Do koła należała  grupa 8 wybranych dzieci  5-6- letnich z oddziałów III, IV i V. Zajęcia odbywały się 2 razy w miesiącu we wtorki w godz. od 12.00 do 12.30. Przedszkolaki poszerzały swoją wiedzę, poprzez badanie, odkrywanie i doświadczanie. Na zajęciach koła dzieci podejmowały liczne działania. Aktywnie i chętnie brały udział w proponowanych zabawach wykorzystując atrakcyjne pomoce naukowe.

WYCIECZKA NA SKRZYŻOWANIE” – grupa II „Motylki”

Dnia 20 czerwca dzieci z grupy II wybrały się na pobliskie skrzyżowanie, aby w praktyce przećwiczyć poprawne przechodzenie przez jezdnię, a także obserwować ruch uliczny. „Motylki” oglądały znaki drogowe, próbowały je nazywać, a wszystko po to, by bezpiecznie móc poruszać się po drodze.

POZNAJEMY ZAWODY NASZYCH RODZICÓW” –spotkanie z mamą Krzysia w „Motylkach”

Niedawno dzieci z grupy II odwiedziła mama Krzysia, która jest fryzjerką. Pani Irena opowiedziała „Motylkom” o wykonywanym zawodzie, a także przyniosła przybory, którymi na co dzień się posługuje. Przedszkolaki same mogły spróbować na włosach manekina fryzjerskiego pofarbować włosy. Na koniec zajęć, pani Irenka wszystkim dziewczynkom zaplotła kolorowe warkoczyki. Bardzo dziękujemy za ciekawe spotkanie i życzymy wszelkiej pomyślności zarówno w życiu zawodowym i osobistym.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |  ...  | 10 | 11 | 12 |   >>
(wszystkie)